Aπαραίτητος ο έλεγχος από τους ιδιοκτήτες στο Κτηματολόγιο - Ματαίωση αγοραπωλησιών λόγω νομικών και τεχνικών προβλημάτων των ακινήτων
Λάθη που εντοπίζονται στις ακριβείς συντεταγμένες των ιδιοκτησιών στα όρια του παλαιού Δήμου Ηρακλείου -όπου ήδη έχει γίνει η κτηματογράφηση- έχουν σαν αποτέλεσμα να τινάζονται στον αέρα δεκάδες αγοραπωλησίες ακινήτων. Πρόκειται για περιπτώσεις ιδιοκτησιών που δεν συμπίπτει το εμβαδόν με το οποίο έχουν δηλωθεί στο κτηματολόγιο σε σχέση με το τι ισχύει στην πραγματικότητα με αποτέλεσμα να μπλοκάρει η διαδικασία πώλησης τους αφού η αποκατάσταση των λαθών αυτών είναι εξαιρετικά χρονοβόρα. Για όλες αυτές τις περιπτώσεις, χτυπάει «καμπανάκι» για τους ιδιοκτήτες, που θα πρέπει να σπεύσουν μέχρι τέλος του χρόνου που λήγει η σχετική προθεσμία να αποκαταστήσουν τα λάθη που εντοπίζονται και να ελέγξουν με προσοχή τον ακριβή προσδιορισμό των ιδιοκτησιών τους.
Όπως εξηγεί με δηλώσεις του στην «Π» ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων και δικηγόρος κ. Κ. Αράπογλου έχουν ακυρωθεί πάρα πολλά συμβόλαια καθώς σε πολλές περιπτώσεις διαπιστώνεται ότι δεν συμφωνούν τα πραγματικά όρια ιδιοκτησιών με αυτά που έχουν δηλωθεί στο κτηματολόγιο. Αυτό συνέβη επειδή όταν έγινε το κτηματολόγιο στα όρια του παλαιού Δήμου Ηρακλείου, η όλη διαδικασία ήταν πιλοτική και για το λόγο αυτό δεν ζητήθηκαν ακριβείς συντεταγμένες των ακινήτων με αποτέλεσμα να υπάρχουν αποκλίσεις στην καταγραφή τους.
Ο κ. Αράπογλου εξηγεί ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, διότι εάν ξεκινήσει τώρα η διαδικασία αποκατάστασης λόγω της υποστελέχωσης του Κτηματολογικού Γραφείου, θα χρειαστούν 6-7 μήνες για να διορθωθεί εάν η διαδικασία είναι συναινετική.
Μάλιστα αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τινάζονται στον αέρα δεκάδες συμβόλαια, διότι όταν ο αγοραστής διαπιστώνει ότι υπάρχει απόκλιση ανάμεσα στο τι έχει δηλωθεί στο κτηματολόγιο και στα πραγματικά όρια του ακινήτου, ο χρόνος αναμονής για την αποκατάσταση του λάθους είναι τόσο μεγάλος χρόνος που λειτουργεί αποτρεπτικά στην ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης.
Ο ίδιος περιγράφει ότι θα πράγματα γίνονται ακόμα πιο περίπλοκα στην περίπτωση που έχει γίνει ιδιωτικό συμφωνητικό ή προσύμφωνο, με τα οποία έχουν δοθεί προκαταβολές και την τελευταία στιγμή ανακαλύπτει ο αγοραστής ότι είναι διαφορετικό το πραγματικό εμβαδόν του ακινήτου με αυτό που έχει δηλωθεί στο κτηματολόγιο…
Για το λόγο αυτό χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή από τους αγοραστές αλλά και από τους ιδιοκτήτες ακινήτων που για κανένα λόγο δεν πρέπει να χάσουν την τελευταία ευκαιρία που έχουν στη διάθεσή τους για να αποκαταστήσουν τα όποια λάθη υπάρχουν ή να ανεξαρτητοποιήσουν το ακίνητό τους εάν ανήκει στην κατηγορία των εξ αδιαιρέτου για τα οποία απαιτείται η έκδοση δικαστικής απόφασης. Όσοι δεν σπεύσουν να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα αυτά, μοιραία θα βρεθούν αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα καθώς οι ιδιοκτησίες τους θα χάσουν την εμπορική αξία τους.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι ίδιοι για παράδειγμα το σπίτι τους αλλά δεν θα μπορούν να το μεταβιβάσουν. Αλλά και όσοι το κληρονομήσουν θα κληρονομήσουν μαζί και τα προβλήματα που κουβαλάει.
Στον πάτο η συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία κτηματογράφησης
Την ίδια στιγμή, δε λένε να ξεκολλήσουν από τον πάτο τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά κτηματογράφησης στο Δήμο Ηρακλείου με αποτέλεσμα να θεωρείται κυριολεκτικά υπερβατικό να κλείσει το άνοιγμα της ψαλίδας στην υποβολή των δηλώσεων ιδιοκτησίας ακινήτων μέχρι τις 30 Ιουνίου, που θεωρητικά λήγει η σχετική προθεσμία.
Ερμηνεύοντας τους εξαιρετικά αργούς ρυθμούς και την τόσο χαμηλή συμμετοχή του κόσμου στην κτηματογράφηση ο κ. Αράπογλου εξηγεί ότι λειτουργεί αποτρεπτικά το κόστος της όλης διαδικασίας, διότι εάν για παράδειγμα έχεις δυο μικρά χωραφάκια για τα οποία θα πρέπει να πληρώσεις 35 ευρώ στο καθένα και παράλληλα θα πρέπει να κάνεις και τα τοπογραφικά τους το κόστος καταλήγει πραγματικά ασύμφορο και δύσκολα διαχειρίσιμο για τον πολύ κόσμο που ζει δύσκολες ώρες λόγω της τρομακτικής ακρίβειας.